Ptz - Cts 09.00 - 19.00
 Hükümet Cad. Hükümet Han No: 8/21 Ulus – ANKARA

UMRE

UMRE NEDIR NASIL YAPILIR

UMRE

Umre Nedir? 

Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamina gelmektedir.

Dinî bir terim olarak umre, ‘Belirli bir zamana bagli olmaksizin ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safâ ile Merve tepeleri arasinda sa’y yapmak ve tiras olup ihramdan çikmak suretiyle yerine getirilen ibadet’ demektir.

Umrenin Farzlari Nedir?

Umrenin iki farzi vardir: Ihram ve tavaf. Bunlardan ihram sart, tavaf rükündür. Vacipleri ise sa’y ile tiras olup ihramdan çikmaktir.

Umrenin Hükmü Nedir?

Müslümanin ömründe bir defa umre yapmasi Hanefî ve Mâlikî mezheplerine göre müekked sünnet, Sâfiî  ve Hanbelî  mezhebine göre ise farzdir.

Umrenin Zamani

Haccin ancak hac aylarinda yapilabilmesine karsilik umre için belirlenmis her hangi bir zaman yoktur. Arefe ve bayram günleri (tesrik tekbirlerinin getirildigi 5 gün) disinda her zaman umre yapilabilir. 

Umre Nasil Yapilir?

Abdullah ibn Ömer’in bildirdigine göre Peygamberimiz (sas) dört defa umre yapmis, umre yapilmasini tesvik etmis ve; “Umre, daha sonraki umreye kadar, ikisi arasinda islenen günahlar için kefârettir. Allah katinda makbul haccin karsiligi ise ancak cennettir.” (Tirmizî, Hac, 90)

Umre için asagidaki asamalar sirayla yapilmalidir.

 

 

Ihram

Ihram, hac veya umre yapmaya niyet eden kisinin, diger zamanlarda mübah olan bazi fiil ve davranislari belirli bir süre boyunca kendi nefsine haram kilmasi anlamindadir. Normal zamanda helâl olan bazi fiiller ihramli için yasak hâle gelir.

Niyet ve telbiye getirmek ihramin rüknüdür.

Kisi niyetle beraber telbiye getirmekle ihrama girmis olur.

Ihram giymek ise erkeklerin  hac veya umre menâsikinin ifâsi sirasinda giyilmek üzere hazirlanmis beyaz renkli bezlere bürünmesi anlamindadir.

Erkekler, atlet, kilot, çorap, elbise ve ayakkabilarini çikarirlar. “Izâr ve ridâ” denilen dikissiz iki parça havluya/beze bürünürler. Ridanin uçlarini birbirine baglamak veya igne ile tutturmak mekruhtur. Ayaklarina arkasi ve üzeri açik terlik giyerler. Bele kemer baglamada, sirta çanta almada ve semsiye kullanmada bir sakinca yoktur.

Kadinlar için erkeklerde oldugu gibi özel bir ihram kiyafeti söz konusu degildir.

Kadinlar umre esnasinda da elbise, basörtüsü, çorap, ayakkabi gibi her zaman giydikleri kiyafetlerini giyerler. Yalnizca yüzlerini örtmezler. Pegamberimiz (sas) söyle buyurmustur: “Kadinin ihramli olusu yüzünü açmasi, erkegin ihramli olusu ise basini açmasi ile (gerçeklesmekte) dir.” (Dârekutnî, Sünen, II, 294) 

Ihram Namazi kilinir.

Ihram Yasaklari Nelerdir?

Niyet edip telbiye getirerek ihrama girdikten sonra söz, fiil, davranis ve giyim ile ilgili bir takim yasaklara baslamaktadir. Umrecinin baskalarina zarar veren, kavga etmek, sövmek vb, kötü söz ve davranislarin tamamindan uzak durmasi gerekmektedir.

Ihram yasaklarina uymak vâciptir. Ihram yasaklarina uyulmamasi halinde bazi cezalar gerekir.

Kadinlar ihram için özel bir kiyafete bürünmezler, normal elbiseleri, basörtüsü ve ayakkabisi ile ihrama girerler, ancak yüzlerini açik tutarlar. Erkeklerin ise, ihram örtülerinin disinda elbise giymeleri, baslarini ve yüzlerini örtmeleri, eldiven, çorap, ayakkabi giymeleri ceza gerektirir.

Ancak Ihramli iken erkeklerin, dikisli de olsa bele kemer ve kusak baglamak, boyunda çanta tasimak, kol saati, künye, yüzük ve benzeri seyler tasimak, ceket veya pardesüyü giymeksizin omuza almak, baskalarina elbise giydirmek, semsiye kullanmak, kadinlarin eldiven takmalari ve terlik bulunamamasi halinde ayakkabinin arka kisminin topuklarini ve asik kemiklerini açikta birakacak sekilde kesilerek giyilmesi ceza gerektirmez.

Ihramdan (niyet ve telbiyeden) önce vücuda güzel koku sürünmek müstehaptir. Ihrama girdikten sonra bedende kokunun kalmasi ihrama zarar vermez. Elbiseye koku sürmek ise caiz degildir.

•    Ihramli iken vücuda, yatilacak yere veya ihram örtüsüne koku sürmek, jöle, ruj, oje, briyantin, parfüm ve sprey kullanmak cezayi gerektirir.

•    Ihramli iken el veya ayaklarin tirnaklarini kesmek cazayi gerektirir. Ancak kirilan tirnaklarin koparilmasi veya kesilip atilmasi ceza gerektirmez.

•    Ihramli iken saç, sakal, biyik, koltuk alti ve kasik tüyleri ile vücudun her hangi bir yerindeki tüyleri tiras etmek veya her hangi bir sekilde gidermek ceza gerektirir.

•    Ihramli iken cinsel iliskide bulunmak cezayi gerektirir.

•    Ihramli iken esini sehvetle öpmek, oksamak, sarilip kucaklamak gibi davranislar dem gerektirir.

•    Bosalma olsa bile sehvetle bakmak veya düsünmekten dolayi ceza gerekmez.

Umreye Nasil Niyet Edilir?

??????????? ?????? ??????? ??????????? ???????????? ??? ?? ???????????? ??????

Allah’im Umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylastir ve kabul eyle.

Umreci duayi okuyarak niyet eder ve asagida anlatildigi sekilde telbiye getirir.

!!! Özel hallerinde bulunan hanimlarin da mutlaka niyet almasi gerekir.

Telbiye Nedir?

“Telbiye”, seferberlik emrine uyarak cephe için gerekli hazirliklarini tamamlamis, üniformasini giymis, silahini kusanmis bir askerin, komutaninin huzuruna çikarak “Emret komutanim!” tekmili vermesine benzer. Ihram zirhini giyen haci, “Buyur Allah’im, buyur! Emrindeyim buyur!” derken, Kâbe’sine çagiran Rabbinin karsisinda, huzurunda oldugunu hisseder. “Davetini duydum, emrine uydum, huzuruna geldim, bütün benligimle ve içtenligimle emrindeyim!” der ve bunu birçok davranisiyla günlerce ispatlamaya çalisir.

Umre ve haccin en önemli slogani ve siari olan telbiye ile Hz. Ibrahim (as) vasitasiyla kendisine yapilan ve Hz. Muhammed (sas) tarafindan yenilenen çagriya kostugunu, kayitsiz sartsiz, kaygisiz ve endisesiz bir sekilde teslim oldugunu açikça ifade etmis olur.

Telbiye Duasinin Arapçasi:

????????? ?????????? ?????????? ????????? ??? ??????? ???? ?????????? ????? ?????????? ?????????????? ????? ???????????? ??? ??????? ????

Telbiye Duasinin Türkçesi:

“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ serîke leke lebbeyk, innel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk, lâ serîke lek.” sözleridir.

Telbiye Duasinin Anlami:

Buyur Allahim buyur!
Emrindeyim buyur!
Senin hiçbir ortagin yoktur.
Emrindeyim buyur!
Süphesiz hamd sana mahsustur.
Nimet de senin, mülk de senindir.
Senin hiçbir ortagin yoktur.

Kâ’be’ye varincaya kadar her firsatta yüksek sesle telbiye, tekbir, tehlîl ve salavât-i serife yüksek sesle getirerek yolculuga devam eder.

Kadinlar telbiye, tekbir, tehlîl ve salavât-i serife’yi yüksek sesle söylemezler. 

Mekke’ye yaklasip Harem bölgesine girince, “Allah’im! Burasi senin haremindir, emin kildigin yerdir. Beni cehenneme girmekten koru. Kullarini dirilttigin gün beni azabindan güvende kil, beni dostlarindan ve itaatkâr olanlardan eyle” diye duaya devam edilir.

Mekke’ye abdestli girmek sünnet, gündüz girmek müstehaptir. Mekke’de otele veya eve yerlesip dinlendikten sonra mümkünse boy abdesti, mümkün degilse abdest alir, yaya veya vasita ile Mescid-i Haram ’a gider.

Tekbir, tehlil ve salavat-i serîfe okuyarak yola devam eder.

“Allah’im! Rahmet kapilarini bana aç ve beni kovulmus seytandan koru” diye dua ederek Mescid-i Haram ’a girer.

Beytullah’i görünce üç defa tekbir ve tehlil getirir ve su  duayi okur.

Beytullah’i Görünce Okunacak Dua

“Allah, her türlü noksan sifatlardan münezzehtir. Her türlü övgü Allah’a mahsustur, Allah’tan baska ilah yoktur. Allah en büyüktür. Allah’im! Bu senin Evindir. Onu Sen yüceltin, Sen sereflendirdin, Sen degerli yaptin .Onun yüceligini, serefini ve degerini artir. Ya Rabbi! Onun degerini artiran, onu sereflendiren, ona saygi gösteren kimsenin serefini, sayginligini, heybetini, yüceligini ve iyiligini artir. Allah’im! Sen selamsin ve selamet ancak sendendir. Bizi selametle yasat ve selamet yurdun olan cennetine koy Ey Celal ve ikram sahibi Allah’im! Sen her seyden yücesin ve her seyden üstünsün.”

Bildigi baska dualari da okuyabilir. Tavafa baslamadan önce telbiyeyi keser.

Tavaf  nedir?

“Sonra manevî kirlerini gidersinler, adadiklarini yerine getirsinler ve Beyt’i Atîk’i (Kâbe’yi) tavaf etsinler.” (Hac, 22/29)

“Tavaf” sözlükte bir seyin etrafinda dönmek, dolanmak demektir.

Bir hac terimi olarak; Hacer-i Esved’in hizasindan baslayarak Kâ’be’nin etrafinda yedi defa dönmek demektir. Bu dönüslerin her birine savt denir.

Erkeklerin tavafin ilk üç savtinda daha heybetli yürümelerine “remel”, tavafta ihramliyken sag omuzlarini açik bulundurmalarina ise, “iztiba” adi verilir.

Umre tavafi yapmaya niyet eder.

Niyetini, "Allah'im! Senin için umre tavafini yedi savt olarak yapmak istiyorum. Onu benim için kolaylastir ve kabul eyle" diyerek yapmasi müstehaptir.

Tavafini, Ka'be'yi soluna alip Hatim'in disindan dolanarak yapar.

Kâbe sola alinarak tavafa baslanir. Bunun da simgesel bir anlami vardir. Nazargâh-i ilahî olan insanin kalbi, ‘Beytullah’ yani Allah’in eviyle karsi karsiya gelir tavafta.

“Allah sizin görünüsünüze ve maliniza mülkünüze bakmaz; yalnizca kalplerinize ve amellerinize bakar!” (Müslim, “Birr ve Sila” 34) buyurmustur.

Her savtta Rükn-i Yemani ve Hacer-i Esved'i uzaktan "Bismillah, Allahu Ekber" diyerek istilamda bulunur. Hacer-i Esved'i istilam, sünnet, Rükn-i Yemani'yi istilam ise müstehaptir. Rükn-i Yemani öpülmez, diger köseler istilam edilmez.

Tavaf ederken mesnun olan veya bildigi dualari okur veya sessizce tekbir ve tehlil getirir veya Kur’an okur.

Tavafin ilk dört safti farz; tavaf’i cünüp, adetli ve nifâs halinde degilken ve abdestli olarak yapmak, avret yerlerini örtmek, tavafi Kâ’be’yi soluna alarak yapmak, tavafa Haceri Esved hizasindan baslamak, tavafi Hatîm’in disindan dolanarak yapmak, gücü yetenin tavaf yürüyerek yapmasi ve savti yediye tamamlamak vaciptir. Bunlardan biri terk edilirse dem gerekir. Tavaf’ta “iztibâ‘“ ve ilk üç savtta “remel” yapar.

Tavaftan sonra eger imkan varsa “Mültezem ”de ve Hatîm ’de dua eder. Yine mümkünse Makam-i Ibrahim ’in arkasinda, degilse uygun bir yerde iki rekat “tavaf namazi ” kilar.

Tavaf Namazi Kilinir

Her tavaftan sonra iki rekat tavaf namazi kilinir.

 

BİLGİ ALMAK İÇİN BİZE ULAŞIN

     

 

Etiketler:

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek